Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Het verschil tussen laminaat en parket: wat is de beste keuze?

1 februari 2024 | Vloerbekleding | Famst

Parket en laminaat: wat kies je best?


Twijfel je tussen laminaat en parket? Je bent niet alleen. Veel van onze klanten worstelen met hetzelfde dilemma. Daarom hebben we de voornaamste verschillen op een rijtje gezet. 

Wat is laminaat en wat is parket? 

Laminaatvloeren bestaan uit meerdere lagen geperst hout met daarbovenop een slijtvaste fotoprint van hout. Deze print bepaalt de uitstraling. 

Parket bestaat uit echt hout. Dat kan één laag zijn, ook gekend als massief parket, of meerdere lagen goedkoop hout met een hoogwaardige toplaag. Deze laatste soort noemen we samengestelde parket.

De voornaamste verschillen

Onderhoud

Wil je een onderhoudsvriendelijke vloer? Dan is laminaat de beste keuze. Schoonmaken gaat heel eenvoudig met een stofzuiger en een vochtige dweil. Een parketvloer vereist meer onderhoud om haar schoonheid te behouden.  

Daarnaast is parket gevoeliger voor vlekken. De afwerkingsolie of -vernis zorgt voor ietwat bescherming, toch is de kans op vlekken groter dan bij laminaat. 

Prijs 

Natuurlijk is deze vergelijking niet compleet zonder de prijzen te bekijken. Laminaatvloeren zijn een budgetvriendelijke keuze. Parketvloeren zijn doorgaans duurder vanwege het gebruik van echt hout. 

Weet wel: de prijs is afhankelijk van het type laminaat en parket. Factoren zoals de afmetingen, materiaalkwaliteit, afwerking, legvorm… bepalen hoeveel je betaalt.  

Uitstraling 

Bij laminaatvloeren bepaalt de fotoprint het uiterlijk. Dit wil zeggen dat er enorm veel stijlen, patronen en kleuren verkrijgbaar zijn. Voor elke kamer is er een oplossing. 

De uitstraling van parket wordt bepaald door de houtsoort en de afwerking. Er is dus minder keuze dan laminaat. Hiertegenover staat dat parket warmte en authenticiteit uitstraalt, met een zichtbare houtnerf en natuurlijke variatie in kleur en textuur. 

Levensduur 

Parket heeft een langere levensduur dan laminaat. Raakt een laminaatvloer beschadigd, dan is dit permanent. Een echte houten vloer kan je opschuren en opnieuw afwerken om de originele uitstraling te herstellen. Een parketvloer is dus voor het leven.  

Plaatsing 

Tenslotte is er nog de plaatsing. De meeste laminaatvloeren hebben een kliksysteem voor een zwevende installatie. Perfect voor zelfbouw.  

Parket leggen laat je best over aan een specialist. Voor een mooi eindresultaat is het belangrijk dat de planken stevig op de ondergrond worden bevestigd en het hout netjes wordt opgeschuurd en afgewerkt.  

Wat is de beste keuze voor mij? 

Uiteindelijk hangt de beste keuze af van je persoonlijke voorkeuren, budget en specifieke eisen van de ruimte.

  • Speelt het budget een rol? Kies voor laminaat. 

  • Wil je een warme, luxueuze uitstraling? Ga voor parket.

  • Is het onderhoudsgemak belangrijk? Koop een laminaatvloer. 

  • Moet de vloer lang meegaan? Plaats parket.

 


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.