Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Je tuinhuis verven in 5 stappen

1 juni 2022 | Verven | Famst

Verfborstel tuinhuis


Je wil je houten tuinhuis opfrissen? Dat is helemaal niet zo moeilijk. Al wat je moet doen is onderstaande stappenplan volgen. Lees snel verder en steek je handen uit de mouwen.

Stap 1: voorbereiding

Goed begonnen is half gewonnen. Voordat je de verfpotten opentrekt, moet je de schilderwerken voorbereiden. Start met het verwijderen van wandlampen, handvaten en andere elementen die je wil vrijwaren. De ramen plak je af met behulp van schilderstape. Het is ook een goed idee om de terrastegels rond je tuinhuis te beschermen tegen verfspatten met een afdekzeil.

Stap 2: afschuren

Zitten er gaatjes in het hout? Dan is dit het perfecte moment om ze op te vullen met wat houtpasta. Daarna mag je het volledige tuinhuis afschuren. Gebruik hiervoor schuurpapier met een korrel P150. Nadien verwijder je alle stof met een zachte borstel.

Stap 3: ontvetten

Nu is het tijd om het hout te ontvetten. Breng een synthetische thinner aan met een pluisvrije doek. Laat alles goed drogen.

Stap 4: primer

Vergeet niet om een primer aan te brengen. Deze grondlaag dringt diep in het hout en beschermt het tegen schimmels en houtrot. Daarnaast zorgt de primer voor een goede hechting van de afwerkingslagen.

Eén grondlaag is voldoende.

Stap 5: afwerkingslagen

Om je tuinhuis te verven gebruik je best een beits. Die gaat veel langer mee dan een gewone verf of lak. Je hebt de keuze tussen een transparante afwerking waarbij de tekening van het hout zichtbaar blijft, en een dekkende beits die je tuinhuis kleurt.

Gebruik een borstel voor het fijne schilderwerk en een verfrol voor de vlakke stukken. Laat de eerste laag goed drogen (8 tot 24 uur, afhankelijk van het weer) en breng daarna een tweede laag aan. Delen die extra blootgesteld worden aan regen kan je een derde laag geven.

Ziezo. Snel nog even opruimen en je tuinhuis ziet er weer als nieuw uit.


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.