Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Zo voorkom je banen na het schilderen

1 september 2023 | Verven | Famst

verfrol


Heb jij ook last van baanvorming tijdens het schilderen? Je bent niet alleen. Heel wat mensen zien strepen op hun pas geverfde muren en plafonds. Gelukkig zijn er een heleboel oplossingen om dit probleem te vermijden. Met onderstaande tips geniet je keer op keer van een streeploos eindresultaat.

Breng een grondlaag aan

Een primer is essentieel voor een egale kleur. Deze basislaag voorkomt dat de aangebrachte verf ongelijkmatig wordt opgenomen door het pleisterwerk of gipskarton. Op deze manier ontstaan er geen vlekken en rolbanen. Op de primer mag je dus echt niet besparen.

Meng alle bestanddelen door elkaar

Verf bestaat uit verschillende bestanddelen. Wanneer een verfpot een hele tijd in je berging staat zonder beweging, bestaat er een kans dat deze bestanddelen zich gaan afscheiden in diverse lagen. Daarom moet je alles goed mixen voordat je gaat schilderen. Gebruik een houten roerstokje en meng de verf tot een glad geheel.

Gebruik voldoende verf

Heel wat mensen maken de fout om in te dunne lagen te schilderen. Hierdoor blijven strepen zichtbaar. Gebruik dus voldoende verf. Volg de instructies op het verfblik. Daar vind je de juiste verhouding verf per oppervlakte (bv. 1 liter = 10 m²).

Kies de juiste verfrol- en borstel

Om te schilderen zonder strepen heb je het juiste materiaal nodig. Welke verfborstel- en rol je nodig hebt, hangt af van het soort verf:

Watergedragen verf: synthetisch haar

Solventgedragen verf: natuurlijk haar

Let ook op de afmetingen van je borstel of roller. Met een te kleine verfrol heb je sneller last van banen.

Zet niet te veel druk

Je bent misschien geneigd om hard op je verfrol te drukken om een goede hechting te garanderen. Dat is helemaal niet nodig. Sterker nog: te veel druk zetten zorgt voor strepen in je schilderwerk. Houd je verfrol dus soepel vast.

Schilder bij de juiste temperatuur

Wist je al dat een temperatuur tussen 10 en 20 °C ideaal is om te schilderen? In een te warme ruimte zal de verf sneller drogen, wat de kans op lelijke banen vergroot. Buiten schilderen bij vriesweer is ook een slecht idee. Te lage temperaturen beïnvloeden namelijk het droogproces van de verf.

Vermijd trek

Een fris windje doet misschien deugd tijdens het werken, toch kan je trek best vermijden. Zorg voor een tochtvrije omgeving tijdens de schilderwerken en zet de ramen pas open wanneer alle muren en plafonds klaar zijn.


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.