Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Radiatoren schilderen doe je zo 

1 september 2024 | Verven | Famst

Radiator verven


Kunnen jouw radiatoren een make-over gebruiken? Wij tonen je stap voor stap hoe je deze verwarmingselementen een nieuw kleurtje geeft.  

Stap 1: radiator uitzetten 

De eerste stap is simpel: schakel de radiator uit via de thermostaatkraan. Die zit meestal links onderaan. Laat het metaal afkoelen. 

Stap 2: radiator schoonmaken 

Bescherm de muur, vloer en de rest van de omgeving tegen verfspatten met een groot stuk karton of een afdekzeil. Het is natuurlijk makkelijker om de radiator te demonteren, maar dat is niet altijd mogelijk.  

Daarna start je met het schoonmaken van de radiator. Reinig het metaal met een ontvetter. Spoel na met water en laat alles drogen. 

Zit er roest op de radiator? Verwijder dit met een staalborstel of een schuurborstel. Daarna maak je het oppervlak egaal met behulp van schuurpapier. Stof het metaal af en breng een roestwerende grondlaag aan.  

Stap 3: eerste afwerkingslaag 

Er zijn twee manieren om een radiator te schilderen: met radiatorlak of -verf.  

Stap 3.1: lak 

Schud stevig met de spuitbus tot je het kogeltje hoort. Schud minstens 2 minuten om een goede mix van de inhoud te garanderen. 

De eerste keer is het moeilijk om de spuitstraal in te schatten. Daarom raden we aan om een test te doen op een stukje karton. 

Breng daarna een eerste laag lak aan op de radiator. Spuit in een vloeiende beweging op een afstand van 20 à 30 cm

Stap 3.2 verf 

Breng eerst een grondlaag aan. Let erop dat je een primer voor gladde ondergronden gebruikt. 

Meng de verf tot een homogene massa. Schilder de radiator met een verfrol (voor de grote stukken) of een kwast (voor moeilijk bereikbare plaatsen). Let erop dat er geen druipers ontstaan.  

Stap 4: overige afwerkingslagen  

Radiatorlak mag je niet helemaal laten opdrogen. Al na een kwartiertje mag je een nieuwe laag aanbrengen. Voor een goede dekking heb je waarschijnlijk 3 tot 4 lagen nodig. 

Watergedragen lakverf moet je 8 tot 12 uur laten drogen voordat je aan de tweede laag begint. Ga op dezelfde manier te werk als bij de eerste laag.   

Stap 5: radiatorkraan opnieuw openen 

Zijn de schilderwerken afgerond? Wacht minstens 24 uur voordat je de radiator opnieuw in gebruik neemt.  


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.