Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Waarop letten bij de aankoop van patroonbehang? 

1 augustus 2024 | Behang | Famst

Patroonbehang


Voor een accentmuur is behangpapier de ideale oplossing. Vooral patroonbehang. Met haar speelse kleuren en motieven is dit behang een meerwaarde voor elke ruimte. 

Het juiste patroonbehang kiezen 

Het aanbod behangpapier met patronen is overweldigend. Er zijn – letterlijk - duizenden kleuren, motieven en texturen verkrijgbaar. Hoe maak je dan een keuze?  

Onderstaande tips helpen je alvast op weg:  

  • Afmetingen van de ruimte. In een relatief kleine ruimte zal een groot patroon de kamer kleiner doen lijken. Een klein motief dat zich vaker herhaalt is dan een betere optie. Pas het patroon aan op het formaat van de kamer. 

  • Toepassing. Overweeg welke stijl bij de kamer past. Een drukker patroon staat erg mooi in een speelkamer of kinderkamer, terwijl een subtiel patroon perfect geschikt is voor de woonkamer of slaapkamer.

  • Kleur. De kleur is afhankelijk van het effect dat je wil bereiken. Om rust te creëren, kies je kleuren die bij de rest van de inrichting passen. Voor een accentmuur mag het een opvallende kleur zijn. 

  • Textuur. Sommige patroonbehangen hebben reliëfeffecten. Die geven extra diepgang aan het ontwerp. Geen fan? Koop dan vlak behangpapier.

Patroonbehang aanbrengen 

Ook tijdens de behangwerken zijn er enkele zaken om rekening mee te houden: 

  • Er bestaan twee soorten patronen: aansluitend of verspringend. Bij deze eerste mag je banen op een gelijke hoogte naast elkaar plakken. Bij behangpapier met een verspringend patroon wordt de volgende baan telkens verschoven. Hoeveel centimeter dit verschilt, staat op de verpakking. 

  • Bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid behangrollen moet je niet alleen rekening houden met de grootte van je muur en de lengte van een rol, maar ook met de herhaling van het patroon

  • Knip een strook niet te kort af. Voorzie minstens 5 centimeter speling boven- en onderaan. Zo heb je wat marge.


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.