Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Is parket geschikt voor vloerverwarming? 

1 augustus 2023 | Vloerbekleding | Famst

Kindje dat op parketvloer staat


Steeds meer bouwers kiezen voor vloerverwarming als een alternatief voor radiatoren. Dat is geen verrassing. Het biedt namelijk een paar interessante voordelen. Vloerverwarming is aangenaam, energiezuinig en plaatsbesparend.  

Spijtig genoeg doet er een hardnekkig gerucht de ronde: vloerverwarming gaat niet samen met parket. 

Maar is dat wel zo?  

Kan parket op vloerverwarming? 

Wees gerust: parket is geschikt voor vloerverwarming. Het warmterendement is prima, zolang je onderstaande aandachtspunten in het achterhoofd houdt. 

Tips voor vloerverwarming met parket

Kies voor meerlaagse planken 

Er bestaan twee soorten houten vloeren: massieve en meerlaagse.  

Deze eerste soort bestaat uit massieve planken (1 laag), terwijl de tweede uit haaks op elkaar gelijmde lagen met een massieve toplaag bestaat. Dit meerlaagse parket heeft een hogere dimensionele stabiliteit. Dat maakt het beter geschikt voor vloerverwarming dan massieve houten vloeren.  

Zorg dat de chape droog is

De leidingen voor de vloerverwarming worden in een dekvloer (chape) gelegd. Die bevat veel water. En zoals je weet gaan hout en water niet goed samen. Je moet dus wachten tot de chape voldoende droog is.  

Daarvoor gebruik je deze vuistregel: 1 week drogen per centimeter + 2 weken voor elke centimeter boven de 5 centimeter.  

Dit wil zeggen dat een dekvloer van 8 cm minstens 11 weken moet drogen voordat je het parket mag plaatsen.  

Bouw de temperatuur stelselmatig op 

Wanneer je de vloerverwarming voor de eerste keer aanzet, moet je de temperatuur stelselmatig opbouwen. De totale procedure neemt ongeveer twee weken in beslag. Deze stapsgewijze opstart geeft het parket voldoende tijd om te acclimatiseren.  

Let op de luchtvochtigheid 

Voor parket is een goede luchtvochtigheid belangrijk. Idealiter ligt die tussen de 50 en 60%

Bij een te hoge luchtvochtigheid zal het hout uitzetten, bij een te lage luchtvochtigheid zal het krimpen. Dat kan voor allerlei problemen zorgen. 

Zorg dus voor een goed binnenklimaat. Ventileer regelmatig (of kies voor een mechanisch ventilatiesysteem) en plaats eventueel een luchtbevochtiger.  


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.