Steeds meer bouwers kiezen voor vloerverwarming als een alternatief voor radiatoren. Dat is geen verrassing. Het biedt namelijk een paar interessante voordelen. Vloerverwarming is aangenaam, energiezuinig en plaatsbesparend.
Spijtig genoeg doet er een hardnekkig gerucht de ronde: vloerverwarming gaat niet samen met parket.
Maar is dat wel zo?
Wees gerust: parket is geschikt voor vloerverwarming. Het warmterendement is prima, zolang je onderstaande aandachtspunten in het achterhoofd houdt.
Er bestaan twee soorten houten vloeren: massieve en meerlaagse.
Deze eerste soort bestaat uit massieve planken (1 laag), terwijl de tweede uit haaks op elkaar gelijmde lagen met een massieve toplaag bestaat. Dit meerlaagse parket heeft een hogere dimensionele stabiliteit. Dat maakt het beter geschikt voor vloerverwarming dan massieve houten vloeren.
De leidingen voor de vloerverwarming worden in een dekvloer (chape) gelegd. Die bevat veel water. En zoals je weet gaan hout en water niet goed samen. Je moet dus wachten tot de chape voldoende droog is.
Daarvoor gebruik je deze vuistregel: 1 week drogen per centimeter + 2 weken voor elke centimeter boven de 5 centimeter.
Dit wil zeggen dat een dekvloer van 8 cm minstens 11 weken moet drogen voordat je het parket mag plaatsen.
Wanneer je de vloerverwarming voor de eerste keer aanzet, moet je de temperatuur stelselmatig opbouwen. De totale procedure neemt ongeveer twee weken in beslag. Deze stapsgewijze opstart geeft het parket voldoende tijd om te acclimatiseren.
Voor parket is een goede luchtvochtigheid belangrijk. Idealiter ligt die tussen de 50 en 60%.
Bij een te hoge luchtvochtigheid zal het hout uitzetten, bij een te lage luchtvochtigheid zal het krimpen. Dat kan voor allerlei problemen zorgen.
Zorg dus voor een goed binnenklimaat. Ventileer regelmatig (of kies voor een mechanisch ventilatiesysteem) en plaats eventueel een luchtbevochtiger.