Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Wat is de meest duurzame vloer? 

1 april 2023 | Vloerbekleding | Famst

vloer stalen


Ecologisch bouwen krijgt steeds meer aandacht. En dat is maar goed ook. Op deze manier garanderen we een groene toekomst voor toekomstige generaties.  

Ook bij je zoektocht naar een nieuwe vloer kies je best voor duurzaamheid. Maar wat is nu de meest duurzame vloer? Het antwoord lees je in dit artikel. 

Wat maakt een vloer duurzaam? 

De duurzaamheid is afhankelijk van vijf factoren: 

  • Grondstoffen. Een duurzame vloer is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan hout voor parket of de schors van de kurkeik voor kurkvloeren.  

  • Transport. Zelfs een duurzame vloer kan door grote afstanden minder ecologisch worden. Kies dus voor producten die dicht bij huis worden gefabriceerd. 

  • Levensduur. Een vloer die lang meegaat is duurzaam. Zolang die blijft liggen zijn er geen grondstoffen en energie nodig om een nieuwe vloer te produceren. 

  • Recyclage. Is de vloer op het einde van haar levensduur nog herbruikbaar? Kan hij makkelijk herwerkt worden tot nieuwe grondstoffen?  

    Overzicht van duurzame vloeren 

    Kurkvloer

    Deze vloeren worden gemaakt van de schors van de kurkeik. Men oogst enkel de schors – die na circa 9 jaar teruggroeit. Omdat er geen bomen worden geveld, is een kurkvloer erg duurzaam. Bovendien is dit materiaal volledig biologisch afbreekbaar en gemakkelijk recycleerbaar.  

    Bamboeparket

    Ook parket is duurzaam. Als je voor bamboeparket kiest, tenminste. Bamboe is eigenlijk een grassoort die razendsnel groeit. Dankzij dit snelle groeitempo ligt de ecologische impact veel lager dan wanneer je meerdere jaren moet wachten tot een boom volgroeid is om hem daarna te kappen.  

    FSC-parket

    Wil je toch traditioneel parket in eik of een andere houtsoort? Kies dan voor producten met het FSC-label. Dit label toont aan dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt.  

    Nog een voordeel van parket is dat je het meermaals kan opschuren. Hierdoor gaat het langer mee. Besluit je toch om deze houten vloeren te verwijderen, dan is het hout goed recycleerbaar.  


  • Recente berichten

    Categorieën

    Gratis e-book

    De verf- en kleurtrends voor 2024

    In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.