Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Keukenkastjes schilderen: wat je moet weten

15 november 2022 | Verven | Famst

Keuken blauw


Ben je uitgekeken op je keuken? Dan hoef je niet direct in een nieuwe te investeren. Kies voor de budgetvriendelijke oplossing: schilder de keuken in een frisse kleur. Met een likje verf is ze weer helemaal van deze tijd.

Eerst demonteren

Maak het jezelf makkelijk door alle kastdeuren en lades te demonteren. Verwijder ook alle beslag, zoals scharnieren en handgrepen. Dat maakt het schilderen veel gemakkelijker. Bovendien vermijd je dat de originele kleur zichtbaar blijft op moeilijk bereikbare plaatsen.

Tip: nummer alle onderdelen, zodat ze op de juiste plaats komen.

Vergeet niet te ontvetten

Kookpotten met pruttelende sauzen, dampende ovenschotels, snikhete friteuses… het is geen verrassing dat er vuil en vetvlekken op je keukenkasten zitten. Daarom moet je eerst alles grondig reinigen voordat je begint met schilderen. Gebruik hiervoor een ontvetter.

Verder is het een goed idee om de kasten lichtjes op te schuren. Voor hout gebruik je schuurpapier met een fijne korrel (P240), voor kunststoffen zoals laminaat en melamine is een schoonmaakbeurt met een schuurspons voldoende. Spoel nadien alles af met water.

Breng altijd een primer aan

Of je nu muren gaat schilderen of keukenkastjes: breng altijd een primer aan. Deze grondlaag zorgt ervoor dat de afwerkingslagen beter aan het oppervlak hechten. Zo krijg je een mooier en duurzamer eindresultaat.

Kies de juiste verfsoort

Breng eerst een primer aan en laat deze minstens vier uur drogen. Deze grondlaag zorgt voor een goede

Schilder je keukenkasten met solventgedragen lakverf. Deze verfsoort is heel onderhoudsvriendelijk. Ze is goed bestand tegen vet en krasvaster dan watergedragen verf. Dat is mooi meegenomen in een keuken, omdat je hier vaak kasten opent met natte of vettige vingers.

Matte verf is stijlvol, maar niet zo onderhoudsvriendelijk. In een keuken is satijnglans of hoogglans verf een betere optie. Die is afwasbaar.

Ideetjes om je keuken te schilderen

• Schilder de koelkastdeur of de zijkant van het aanrecht in mat zwarte bordverf. Handig om bijvoorbeeld een winkellijstje bij te houden.
• Je hoeft niet alles in dezelfde kleur te schilderen. Twee verschillende kleuren combineren is tegenwoordig bijzonder trendy. 
• Een likje verf doet wonderen, maar ook nieuwe handgrepen kunnen een enorm verschil maken.
• Heb je er al aan gedacht om het aanrecht te verven? Dat is de kers op de taart voor je keuken make-over.


Recente berichten

Categorieën