Op weekdagen open tot 18u00, contacteer ons

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een spanplafond? 

1 juli 2024 | Spanplafonds | Famst

Spanplafond


Een spanplafond wordt onder een bestaand plafond geïnstalleerd. Dat maakt de kamer minder hoog – iets wat onvermijdbaar is. Maar wat is nu de minimale ruimte die je nodig hebt voor de installatie?  

Minimale verlaging voor een spanplafond 

Hoeveel ruimte je verliest, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de installatiemethode en het type plafondverlichting.  

Over het algemeen geldt dat je voor een standaardinstallatie 2 à 3 centimeter nodig hebt.  

Bedraagt de huidige plafondhoogte bijvoorbeeld 250 cm, dan blijft er na de installatie ongeveer 247 cm over. Dat is ruim voldoende. Het verschil is nauwelijks zichtbaar.  

Extra ruimte voor technieken 

Er is dus weinig speling tussen het oude plafond en het nieuwe spanplafond nodig. Tenzij je extra ruimte moet voorzien voor bepaalde technieken. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Inbouwspots

  • Aan- en afvoeren van het ventilatiesysteem 

  • Ingebouwde plafondluidsprekers 

Het is dus belangrijk om op voorhand af te stemmen welke technieken worden geïnstalleerd. Hun inbouwdiepte bepaalt de afstand met het bestaande plafond.  

Maximale hoogteverschil 

Een spanplafond brengt de plafondhoogte dus met 2 à 3 centimeter naar omlaag. Maar er zit geen limiet op dit hoogteverschil. Je kan een ruimte 10 cm, 20 cm of zelfs meer verlagen. Dat is soms handig wanneer je een kamer met relatief hoge plafonds wat knusser wil maken. 


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.