Op weekdagen open tot 18u00, contacteer ons

Geverfde muur overschilderen: een stappenplan

1 december 2023 | Verven | Famst
Er zijn genoeg redenen om een geverfde muur te overschilderen. Misschien is de huidige kleur niet meer van deze tijd, of heb je net een woning gekocht van mensen met een andere interieursmaak.  

Een nieuw likje verf doet wonderen. Maar hoe kan je een gekleurde muur best overschilderen? Op deze pagina vind je alvast een handig stappenplan. 

Stap 1: controleer de staat van de muur

De kans is groot dat er doorheen de jaren kleine beschadigingen zijn ontstaan. Voordat je een nieuwe laag verf aanbrengt, is het dus een goed idee om scheuren en gaten op te vullen.  

Gebruik hiervoor kant-en-klaar plamuursel en een plamuurmes. Laat de specie drogen en ga er met een fijnkorrelig schuurpapier over om alles vlak te maken.  

Grotere problemen, zoals opstijgend vocht, vragen een structurele oplossing. Doe je dat niet, dan zal de nieuwe verflaag al snel afbladderen.  

Stap 2: het oppervlak voorbehandelen 

In de volgende stap gaan we de ondergrond reinigen. Met behulp van een vochtige doek maak je de muur stofvrij. Vergeet niet om je doek regelmatig schoon te maken in een emmer met proper water. 

Reeds geschilderde muren in goede staat hebben geen nieuwe primer nodig. Toch kan een extra grondlaag zeker geen kwaad.  

Stap 3: de muur schilderen in een nieuwe kleur

Nu is het tijd voor de nieuwe kleur. Breng minstens twee lagen aan om ervoor te zorgen dat de originele kleur niet zichtbaar is door de afwerkingslagen. In sommige gevallen is zelfs een derde laag nodig. 

Is er een groot contrast tussen de oude en nieuwe kleur, bijvoorbeeld van rood naar ecru? Dan kan je de muur eerst in een lichtgrijze kleur schilderen. Met dit trucje zorg je voor een egaal eindresultaat.  


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.