Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Duurzame en milieuvriendelijke verfopties 

1 maart 2024 | Verven | Famst

Duurzame verfopties


Als je op zoek bent naar duurzame en milieuvriendelijke verfopties, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals de samenstelling van de verf, de productiemethoden en de plaats waar je koopt. Een overzichtje… 

Zo maak je een ecologische keuze 

Biobased verf 

Biobased verf wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals plantaardige oliën (sojaolie, lijnolie…). Dit heeft een paar voordelen ten opzichte van verven op basis van fossiele grondstoffen. Er zijn minder schadelijke stoffen, wat beter is voor het milieu. Daarnaast is biobased verf gezonder voor de schilder.  

Watergedragen verf 

Watergedragen verf bevat water als oplosmiddel, in tegenstelling tot terpentine of andere chemicaliën in traditionele verf.  

Het ecologische aspect is een belangrijk voordeel. Daarnaast is watergedragen verf geurloos, sneldrogend en vergeelt het minder snel.  

Kalkverf 

Ook kalkverf is het overwegen waard. Deze verfsoort bestaat uit een mengsel van gebluste kalk, water en pigmenten. Dat zijn (vrijwel) allemaal natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. Dit maakt van kalkverf een milieuvriendelijke keuze.  

Met kalkverf creëer je een unieke look. De muur krijgt een matte afwerking met subtiele lijnen.  

Leemverf 

Leemverf is een goed alternatief voor kalkverf. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze verf gemaakt van aangelengd leem in combinatie met pigmenten.  

Waarom zou je leemverf gebruiken? Simpel, het is duurzaam, ademend, vochtregulerend en brandwerend. Bovendien is deze verf zowel binnen als buiten bruikbaar.  

Milieulabels 

Zoek verven die een milieucertificering dragen, zoals het EU Ecolabel. Dit label garandeert dat het product voldoet aan strenge milieunormen en duurzaamheidscriteria. Er wordt rekening gehouden met de volledige levenscyclus, van grondstofwinning tot verpakkingsrecyclage.  

Minder verspilling 

Koop alleen wat je nodig hebt. Het is niet echt duurzaam om grote overschotten weg te gooien. Onze specialisten helpen je graag bij het uitrekenen van de juiste hoeveelheid. 

Lage VOS 

In verf worden vluchtige organische stoffen (VOS) gebruikt als oplosmiddel om ingrediënten te mengen en de verf vloeibaar te houden tijdens het aanbrengen. Ze zijn dus een belangrijk onderdeel. Helaas kunnen VOS schadelijk zijn voor de gezondheid.  

Sinds 2010 mogen binnenverven max. 300 gr. VOS per liter bevatten. Maar als je duurzaamheid en ecologie belangrijk vindt, zoek je best een product met een veel lagere VOS-waarde.  

Koop lokaal 

Koop je verf in een winkel in de buurt, zoals Famst. Lokaal kopen vermindert de hoeveelheid transportkilometers die nodig zijn om producten te vervoeren. Dit helpt om de uitstoot van broeikasgassen en andere luchtvervuilende stoffen te verminderen. Ons advies krijg je er gratis bij.  


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.