Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Uitpakken met donkere kleuren in je interieur

11 december 2022 | Verven | Famst

Donker muur met donkergrijze zetel voor.


Een kleurenpalet samenstellen is ongetwijfeld een van de moeilijkste stappen bij de inrichting van een kamer. Er zijn nu eenmaal duizenden mogelijkheden.

Daarom gaan de meeste mensen voor een veilige keuze. Ze gebruiken overal lichte kleuren, want die zijn tijdloos en vallen bij iedereen in de smaak. Wil jij het eens over een andere boeg gooien? Pak dan uit met donkere kleuren.

Wat een interieur met donkere kleuren zo mooi maakt

Je bent misschien wat terughoudend ten opzichte van een donker kleurenpalet. En dat is oké. Het is een gewaagde zet die enige durf vraagt. Toch zijn donkere kleuren in je woning de moeite waard, omdat ze heel wat voordelen bieden:

Gezelligheid. Donkere kleuren geven grote kamers een intiemere uitstraling. Ze zorgen voor een knus gevoel.
Contrast. Door het contrast met een donkere muur worden sommige meubelstukken echte blikvangers, zoals een salon in cognac leder voor een antracietgrijze wand.
Enigheid. De meeste interieurs bestaan uit lichte kleuren. Met een donker kleurenpalet onderscheid je jezelf. Het biedt een heleboel nieuwe mogelijkheden om een bepaalde sfeer te scheppen.

Tips voor het gebruik van donkere kleuren

Vraag een kleurstaal

Bij donkere kleuren is het nóg belangrijker om de juiste tint te selecteren. Een kleurenwaaier in de winkel kan er helemaal anders uitzien dan het eindresultaat in jouw woning, omdat de lichtinval zo verschilt. Vraag dus steeds een kleurstaal. Breng die aan op de muur, laat alles even drogen en je weet meteen of je de juiste keuze maakte.  

Gebruik een grijze primer

Een lichte muur donker maken is niet eenvoudig door het grote kleurverschil. Daarom raden we aan om eerst een grijze primer aan te brengen. Deze grijze grondlaag verzekert een streeploos eindresultaat.

Creëer eenheid

Creëer een gevoel van rust en eenheid door de wandkleur ook in meubels en accessoires te laten terugkomen. Je kan bijvoorbeeld een houten vitrinekast in dezelfde kleur schilderen. Zo ontstaat er een stijlvol toon-op-toon effect.

Zet dit effect nog meer kracht bij door verschillende texturen te combineren, zoals hout, textiel, metaal, natuursteen…

Verhoog het plafond

Ben je bang dat donkere kleuren de kamer zullen overheersen? Schilder het plafond dan in een witte kleur, samen met de bovenste 10 cm van de muur. Dankzij deze extra witte strook lijkt de kamer hoger en lichter.


Recente berichten

Categorieën