Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Zo voorkom je dat verf afbladdert 

1 mei 2024 | Verven | Famst

Verfborstel op blik groene verf


Je hebt uren gespendeerd aan het schilderen van je muren en plafonds, en plots laat de nieuwe verflaag los. Verdorie toch! 

Er is niets zo vervelend als afbladderende verf. Maar wat is de oorzaak? En hoe voorkom je dit probleem? Wij zetten alles op een rijtje.  

Oorzaken van afbladderende verf 

Stof of vet op de ondergrond 

Een van de voornaamste oorzaken van lossende verf is een vuile ondergrond. Hierdoor kan de verf niet goed hechten. Het is dus belangrijk om muren en plafonds goed voor te bereiden. 

Ontvet de ondergrond. Spoel na met zuiver water. Let erop dat alles droog is voordat je gaat schilderen. Anders loop je nog het risico dat de verflaag loskomt.  

Foute primer 

De grondlaag of primer zorgt voor een goede dekking en hechting. Maar wist je al dat er verschillende soorten primers zijn? De keuze hangt af van je ondergrond en de toestand ervan. Vraag gerust advies aan onze verfspecialisten tijdens een bezoek aan onze winkel. 

Vochtige muren 

Vocht en verf gaan niet goed samen. Daarom is het zo belangrijk om in een nieuwbouw vers bepleisterde muren voldoende te laten drogen. Last van opstijgend vocht in je binnenmuren? Laat ze eerst behandelen voordat je begint met schilderen.  

Te koud weer 

Een laatste oorzaak van afbladderende verf is het weer. Schilderen bij vriesweer raden we af. De beste temperatuur om te schilderen is tussen 10° en 25 °C.  

Zo voorkom je dat verf loskomt 

Op basis van bovenstaande oorzaken kunnen we een paar tips formuleren om een goede hechting te garanderen: 

  • Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en vrij van vuil, stof en vet is

  • Breng de juiste primer aan voordat je gaat schilderen. 

  • Gebruik hoogwaardige verf die geschikt is voor het type oppervlak dat je gaat schilderen (pleister, hout, metaal…). 

  • Roer de verf tot een homogene massa zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn. 

  • Verf niet bij extreem lage of hoge temperaturen


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.