Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Kleuren kiezen volgens het 60-30-10 principe

10 augustus 2022 | Verven | Famst

Keuken met blauwe muur zwarte kasten en roze bank


Kleuren kiezen voor je interieur kan intimiderend zijn, vooral wanneer je totaal verschillende kleuren wil combineren. Toch hoeft dit helemaal niet zo moeilijk te zijn. Al wat je moet doen is de 60-30-10 regel toepassen.

Wat is de 60-30-10 regel?

De 60-30-10 regel zorgt dat alle kleuren in een kamer in balans zijn. Volgens dit principe heeft 60% van de ruimte een primaire hoofdkleur, 30% een bijpassende functiekleur en tenslotte nog 10% een opvallende accentkleur.

Dankzij de 60-30-10 regel kan je veel kleur gebruiken in je interieur, terwijl alles perfect in balans is. Deze verhoudingen creëren rust. Geen enkele kleur zal overheersen. Probeer deze richtlijn dus in ere te houden wanneer je aan de inrichting begint.

De ideale verhouding tussen drie kleuren

Interieurdesigners gebruiken het 60-30-10 principe om drie soorten kleuren harmonieus te combineren:

Hoofdkleur (60%)

De meeste kinderkamers zijn aan de kleine kant. En dat is helemaal niet zo erg, want er zijn verschillende optische trucjes om een ruimtelijk effect te creëren. Kies voor een wit plafond en lichte kleuren op de muren. Zo lijkt de kamer groter. Probeer ook eens om de bovenste 10 cm van een muur in dezelfde kleur als het plafond te schilderen. Dankzij deze extra rand lijkt het plafond hoger.

Functiekleur (30%)

Bovenstaande hoofdkleur vullen we aan met een functiekleur. Die beslaat ongeveer 30% van de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een accentmuur die een andere kleur krijgt om op te vallen. Ook vaste elementen, zoals een keuken, kunnen deel uitmaken van deze functiekleur.

Accentkleur (10%)

Tenslotte hebben we nog een accentkleur. Met 10% van de totale oppervlakte is het gebruik van deze kleur eerder beperkt, maar dat wil niet zeggen dat de impact minder groot is. Ga gerust voor een eyecatcher. Schilder bijvoorbeeld een deur in een opvallende verfkleur of zet een felgele fauteuil in de kamer.


Recente berichten

Categorieën