Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Wat is mooier: zijdeglans of hoogglans?

12 januari 2023 | Verven | Famst
Wanneer je een verfwinkel binnenstapt, zal je merken dat er verschillende glansgraden bestaan. Zijdeglans en hoogglans zijn bijvoorbeeld erg populair. Maar wat is nu het verschil? En welke soort is mooier? Lees verder en ontdek ons advies.

Het verschil tussen beide verfsoorten

Hoogglans verf heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een glanzend effect. De harde toplaag reflecteert veel licht. Dat zorgt voor een luxueuze uitstraling.

Zijdeglans verf heeft een fluweelachtige afwerking. Ze wordt ook weleens ‘satin’ genoemd. Deze verfsoort heeft een warmere uitstraling dan hoogglans en voelt zachter aan wanneer je ze aanraakt.

Hoogglans of zijdeglans binnen?

De keuze tussen hoogglans en zijdeglans verf is afhankelijk van het gewenste effect. De glansgraad bepaalt mede de uitstraling van een ruimte.

Wil je een uiterst glad en strak resultaat? Kies dan voor hoogglans. Voor een sobere maar gezellige look is een satin afwerking uitermate geschikt. Je kan zelfs beide soorten combineren. Schilder je muren en plafonds met een zijdeglans verf, en de deuren en trappen in hoogglans.

Naast de esthetische overwegingen mogen we de praktische kant niet vergeten. Een muur in hoogglans verf is zeer makkelijk schoon te maken en daarmee de ideale keuze voor je keuken of badkamer. Zorg dan wel voor een goede voorbehandeling. Deze glansgraad komt past echt tot haar recht op een perfecte ondergrond.

Hoogglans of zijdeglans buiten?

Een zijdeglans verf is minder geschikt voor buiten. Ze is niet goed bestand tegen uv-stralen, regen, sneeuw en andere neerslag. Na verloop van tijd zal deze verf er minder goed uitzien.

Daarom kiezen we buiten standaard voor hoogglans. Die is iets sterker door de harde toplaag. Je hebt dus minder last van vuilaanhechting. Het resultaat is een verflaag die minder vlekgevoelig is en langer schoon blijft.

Let wel op: een hoogglans verf zal de ondergrond accentueren. Eventuele oneffenheden blijven dus goed zichtbaar.


Recente berichten

Categorieën