Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Van welke muur maak je een accentmuur?

16 oktober 2022 | Verven | Famst

accentmuur slaapkamer


Effen muren zijn een veilige keuze. Maar echte durvers kiezen voor een accentmuur. Met behulp van een likje verf of behangpapier maak je in een-twee-drie een stijlvolle blikvanger die je interieur naar een hoger niveau tilt.

Maar welke wand is nu geschikt om er een accentmuur van te maken? Hieronder vind je een paar tips.

Zo kies je welke muur een accentmuur wordt

Er zijn drie aandachtspunten om rekening mee te houden:

1. Afmetingen van de kamer

Hoe groot een kamer is, bepaalt waar de accentmuur komt. Een opvallende verfkleur of in het oog springend behangpapier heeft een invloed op het ruimtelijk effect. Het is een handige manier om een ruimte groter, breder of dieper te doen lijken.  

Hier zijn alvast enkele voorbeelden:

  • Heb je een erg diepe kamer? Maak van de achterste muur een accentmuur, dan lijkt ze minder lang.

  • Met een accent op de zijmuur oogt de kamer dieper.
  • Twee donkere accentmuren over elkaar doen een grote ruimte kleiner aanvoelen.
  • 2. De indeling van de ruimte

    Verder speelt de indeling een rol. Soms wil je meteen een eyecatcher wanneer je de kamer binnenkomt. Dat lukt niet wanneer je de muur aan de deurzijde als accentmuur gebruikt. Je kiest dan beter voor de wand ernaast of de overkant.

    Daarnaast zijn er nog architecturale beperkingen. Een buitenmuur met twee ramen is niet meteen de beste plek voor een accentmuur. Door de grote raamopeningen gaat het effect verloren.

    Houd ook rekening met de inrichting van de kamer. Een accentmuur achter de televisie kan heel druk ogen en voor afleiding zorgen. De muur achter je salon is dan waarschijnlijk een betere keuze.

    3. De lichtinval

    Tenslotte is er nog de lichtinval. Droom je van een accentmuur met donkere verf of donker behangpapier? Kies dan een muur recht tegenover het raam. Anders zal de ruimte heel claustrofobisch aanvoelen. In kamers met weinig natuurlijk licht raden we aan om met zachte pasteltinten te werken. Op deze manier blijft het ruimtelijk effect behouden.


    Recente berichten

    Categorieën

    Gratis e-book

    De verf- en kleurtrends voor 2024

    In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.