Op weekdagen open tot 18u00, contacteer ons

Wat is watergedragen verf?

1 mei 2023 | Verven | Famst

Verfborstel


Watergedragen verf is gemaakt op basis van water in combinatie met een bindmiddel, kleurstof en aanvullende hulpstoffen. Het oplosmiddel is dus water, in tegenstelling tot solventgedragen verven waarbij het oplosmiddel een solvent is (bv. white spirit).

Je kent deze verfsoort misschien onder een andere benaming, zoals verf op waterbasis, acrylverf of oplosmiddelarme verf.

Voordelen van watergedragen verf

Watergedragen verf biedt heel wat voordelen:

1. Geen geurhinder

Hou jij ook niet van die vieze verflucht? Goed nieuws, want dankzij het ontbreken van terpentine en andere chemische middelen is watergedragen verf zo goed als geurloos. Dat is aangenamer werken.  

2. Ecologisch

Verf op waterbasis is beter voor het milieu dan solventgedragen verf. Maar let op: je mag overschotten nooit in de gootsteen weggieten. Ook het schoonmaken van je schildergereedschap doe je best in een aparte bak die je later naar het containerpark brengt.

3. Snel drogend

Watergedragen verf droogt sneller dan verf op basis van solventen. Dat is handig wanneer je op korte tijd grote oppervlaktes wil schilderen. Na circa drie uur mag je al een volgende laag aanbrengen.

4. Vergeelt niet

De verflagen gaan lang mee. Ze vergelen niet en blijven hun kleur behouden. Je geniet dus van een langdurig mooi eindresultaat.

Toepassingen

Deze verfsoort kent verschillende toepassingen, zowel binnen als buiten. Je kiest uit duizenden kleuren en glansgraden. Subtiel of opvallend, mat of glanzend… de mogelijkheden zijn eindeloos. Op die manier is er voor zowat elke verfklus wel een watergedragen verf te vinden.

Praktische tips

• Ontvet het oppervlak voordat je begint met schilderen.

• Werk een muur of plafond in één keer af om strepen te voorkomen (doordat watergedragen verf snel droogt).

• Gebruik een verfrol met zeer kortgeschoren viltvacht of een kwast gemaakt van polyestervezels.


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.