Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Kan je behangen op een ruwe muur?

8 februari 2023 | Behang | Famst

Vrouw behangpapier


Net als verf komt behang het best tot haar recht op een effen muur. Helaas is de realiteit soms anders. De meeste muren hebben oneffenheden. Wat nu gedaan? 

Een ruwe muur behangen is perfect mogelijk. Je moet er alleen wat meer tijd in stoppen.  

In dit artikel vind je een paar tips om oneffen muren behangklaar te maken. 

Kleine oneffenheden

Goed om te weten: wanneer het gaat om kleine oneffenheden, zoals scheurtjes en krasjes, is vinylbehang een goede keuze. Dat is iets dikker dan andere behangsoorten. Hierdoor vallen imperfecties minder op. Je hoeft de muur dus niet piekfijn af te werken, wat flink wat tijd bespaart.  

Oplossing voor oneffen muren

Schuren

Heb je een muur met grove structuurverf? Gebruik een schuurmachine om het oppervlak egaal te maken. Afhankelijk van de oppervlakte kan je aan de slag met een simpel schuurpapiertje. Ja, dit is een stoffige klus, maar wel de goedkoopste manier om deze muur voor te bereiden op het behangwerk.  

Egaliseerpasta

Voor problemen op een kleine oppervlakte is egaliseerpasta een wondermiddel. Hiermee kan je beschadigingen tot 5mm repareren en egaliseren. Deze kant-en-klare pasta breng je simpelweg aan met een plamuurmes. Even laten drogen en klaar!  

Herbepleisteren

In sommige gevallen zit er niets anders op dan de muur opnieuw te bepleisteren. Met een nieuwe laag pleisterwerk ben je helemaal zeker dat de ondergrond effen is. Vergeet niet om de muur goed te laten drogen voordat je gaat behangen. Daarna breng je nog een grondlaag (primer) aan om de zuigkracht te verminderen.  

Voorzetwand

Valt je muur niet meer te redden? Plaats een voorzetwand in gipskarton. Daar kan je rechtstreeks op behangen. Zo’n voorzetwand biedt ook de mogelijkheid om extra (geluids)isolatie te voorzien of bepaalde kabels weg te werken.  

Een beetje hulp nodig?

Een ruwe muur klaarmaken om te behangen is niet eenvoudig. We begrijpen dus maar al te goed dat je wat professionele hulp wil. Contacteer ons, dan bekijken we samen de mogelijkheden.  


Recente berichten

Categorieën

Gratis e-book

De verf- en kleurtrends voor 2024

In ons gratis e-book leer je alles over de nieuwste verf- en kleurtrends voor 2024. Je vindt er ongetwijfeld een aantal leuke ideeën om toe te passen in jouw interieur.