Op weekdagen open tot 18u30, contacteer ons

Parketbehandelingen om nog langer van je houten vloer te genieten

14 juli 2022 | Vloerbekleding | Famst

Vernissen van parket.


Wanneer je parket gelegd is, is de vloer nog niet helemaal klaar. Eerst moet er nog een eindafwerking gebeuren. Deze parketbehandeling beschermt het hout en zorgt voor een lange levensduur.

Om je parket te behandelen zijn er drie mogelijkheden: olie, vernis of boenwas.

Parket oliën

Bij een parketbehandeling met olie worden de planken van binnenuit gevoed. De olie zal in de planken trekken en ze verzadigen, waardoor er minder kans is op vlekken. Reken op minstens twee lagen voor een optimale bescherming.

De olie is ook geschikt om de kleur van het parket wat bij te sturen. Ben je bijvoorbeeld fan van een houten vloer met subtiele grijstinten? Kies dan voor een parketbehandeling met olie.

Let wel op: een geolied parket heeft jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig.

Parket vernissen

In tegenstelling tot olie ligt de vernislaag bovenop het hout. Daar vormt het een doorzichtige, harde en waterbestendige laag. Hierdoor is vernis zeer geschikt voor keukens en badkamers.

Toch heeft deze behandeling enkele nadelen. Bij een beschadiging is het bijvoorbeeld noodzakelijk om het ganse oppervlak opnieuw te behandelen.

Een lichte muur donker maken is niet eenvoudig door het grote kleurverschil. Daarom raden we aan om eerst een grijze primer aan te brengen. Deze grijze grondlaag verzekert een streeploos eindresultaat.

Parket behandelen met boenwas

Tenslotte is er nog een behandeling met boenwas. Dit is een zeer authentieke methode om het parket te beschermen en zorgt voor een natuurlijke uitstraling. De lekkere geur is een mooi pluspunt.

Het onderhoud van een geboend parket is wel complexer. Het is belangrijk dat je de juiste schoonmaakproducten gebruikt. Daarnaast moet je vaker een onderhoudsbehandeling uitvoeren dan bij olie of vernis.

Keuze van de juiste parketbehandeling

Heb je vragen over het behandelen van parket? Benieuwd welke behandeling het beste is voor jouw woning? Vraag gerust advies aan onze parketspecialisten.


Recente berichten

Categorieën